Filosofie pentru copii

Descriere atelier

Ce înseamnă că e adevărat? Sunt vreodata posibile lucrurile imposibile? De ce așa e bine? Cum adică pare curajos? Ce e real? De ce nu e drept? Aceste intrebari vin în șuvoaie și uneori îi agasează chiar și pe cei mai vorbăreți dintre părinți, totusi de ce-urile copiilor stau sub semnul mirării autentice – cel mai simplu instrument de cunoaștere a lumii.

In Grecia Antica se credea ca filosofia este acea preocupare care incepe cu mirarea. Daca grecii au avut dreptate, inseamna ca in mod natural, copiii sunt cei mai buni filosofi. Daca copilul tau s-a intrebat de ce simte ceea ce simte, de ce exista ceva in jurul nostru, de ce cunoasterea nu este absoluta, de ce exista zi si noapte, cum functioneaza obiectele din jurul lui, sau de ce trebuie sa mearga la scoala in loc sa se joace… Ei bine, atunci s-ar putea sa ne confruntam cu un filosof!

Atelierul de filosofie pentru copii isi propune sa cultive aceasta mirare si s-o indrepte in cat mai multe directii ale vietii si cunoasterii. Cuvantul “filosofie” are origine greaca si inseamna “iubire pentru intelepciune”, iar asta inseamna manifestarea dorintei de a devei intelept, de fapt, a intelege tot – pe tine insuti, oamenii din jur si lumea in car traim.

In atelierul de filosofie se vor pune intrebari, multe intrebari. Ele se vor referi la concepte si idei care, într-un fel sau altul, privesc pe toata lumea: dreptatea, prietenia, timpul, adevarul etc. Aceste intrebari nu vor avea un raspuns usor pentru cei mici, insa scopul lor este sa ii indemne pe copii sa se cunoasca si sa fie curiosi.

Obiective:

Atelierul va contribui vizibil la dezvoltarea spiritului critic, imaginația, capacitatea de reflecție. Ii va învață să gândească coerent și să fie cât mai lucizi, îi va ajuta pe copii să se maturizeze social și emoțional, să se poată feri de prejudecăți și de îndoctrinări.

Abordare:

“Filosofia pentru copii” va include activitati care vor ajuta copilul sa intelegeaga ideile filosofice fundamentale într-un mod placut. Unele activitati vor semana cu exercitiile traditionale de la scoala: intrebari la care se va raspunde prin „adevarat" sau „fals", intrebari cu raspunsuri multiple, sau fraze care trebuie completate. Aceste activitati nu vor lua niciodata forma unor teste, ci vor semana structural cu acestea, pentru a face copiii sa gândesca pe îndelete inainte de a da râspunsurile. Intrebarile si raspunsurile vor fi mai apoi dezbatute, deci abilitatile de dezbatere vor fi si ele folosite in cadrul acestui atelier. Asadar, filosofia va deveni un fel de joaca pentru cei mici, un joc care ii va face pe toti castigatori de cunoastere in final.

Atelierele de filosofie se vor organiza săptămânal, iar durata unui atelier este de o oră.

Grupele vor fi compuse din 4-6 elevi.

PREȚ: 60 lei/ atelier sau 220 lei/ 4 ateliere (o lună)